De twaalf dragers van het schrijn met de bloeddoek, het hart van de processie, hebben zich in 1984 verenigd in de broederschap ‘Portantes Sanguinem Sacrum’ (Latijn voor: ‘Zij die het Heilig Bloed dragen’), ‘Dragers van het Heilig Bloed’. De foto hiernaast is 17 juni dat jaar gemaakt op de trappen bij de Sint-Petruskerk (in 2012 verheven tot basiliek), voorafgaand aan de processie in het jaar van oprichting. Geheel rechts staat de priester Frans Geboers, ‘beschermheer’ van de schrijndragersbroederschap. Hij heeft zich jarenlang als ‘directeur’ van de Boxtelse Bloedprocessie ingespannen om de personele bezetting van de ommegang op peil te houden en de organisatie met raad en daad bij te staan. Geboers overleed in 1993.
Teamgeest
Sinds de oprichting van de broederschap is de bezetting van de groep schrijndragers vrijwel ongewijzigd gebleven (foto: de schrijndragers bij de ingang van de Sint-Petrusbasiliek in 2018). Dit is uniek in de traditie van de Bloedprocessie. Een viertal dragers woont dan wel niet meer in Boxtel, maar komt trouw op Drievuldigheidszondag terug om met de processie mee te lopen. Dit typeert het grote verantwoordelijkheidsbesef van de leden van de broederschap als dragers van het Heilig Bloed. Zij zijn er diep van doordrongen dat dit respectvol en devoot moet gebeuren en dat een goede teamgeest hiervoor onontbeerlijk is. De schrijndragers dienen immers volledig op elkaar ingespeeld te zijn, om er voor te zorgen dat het schrijn waardig aan het volk wordt getoond en ongeschonden met de bloeddoek weer in de Sint-Petrusbasiliek terugkeert.
Jubileumboekje
Bij gelegenheid van het tienjarig bestaan van de broederschap verscheen in 1993 een jubileumboekje. Portantes Sanguinem Sacrum is weliswaar in 1984 opgericht, maar een jaar eerder werd reeds de eerste aanzet hiertoe gegeven. Klik hier om het boekje door te bladeren.